Vezeti: Farkas Júlia, transzperszonális pszichológus, csoportanalitikusan képzett csoportvezető, családfelállító terapeuta

Mitől transzperszonális a családfelállítás? Számomra attól, hogy a csoportfolyamat során gyakran elemi erővel éljük meg azt, hogy nagyon mély szinten köt bennünket össze a sorsunk, hogy a másik fájdalma, vesztesége az enyém is lehetne. Kitágulnak a határok, eltűnnek az előítéleteink, hiszen minden sorsban megéljük a nagyon mélyen emberit.

A családfelállítás néven számomra sokáig ismeretlen volt a „Hellinger módszer” Amivel én foglalkozom lassan két évtizede, az a transzgenerációs trauma kezelése. Ha történt valami nehezen elviselhető/feldolgozható a szüleink, nagyszüleink vagy akár dédszüleink életében, valamilyen módon még most is meghatározza a mi saját életünket.

A transzgenerációs traumákkal kapcsolatban talán a leginkább sokkoló példa a harmadik generációs holocaust-szindróma, az hogy az unokák korosztálya hogyan cipeli magában a máig feldolgoz(hat)atlan koncentrációs tábori traumákat. Ha ezt a személyes családi történetet megismerjük (nagyon gyakran titokként kezeli a család), akkor már fel lehet dolgozni, szembe lehet nézni vele. Az unokák korosztályában számtalan olyan testi és lelki tünettel találkoztam (anorexia, migrénes fejfájás, daganatos betegség), aminek feldolgozása csak a nagyszülők életének részletesebb megismerése/megértése/feldolgozása segítségével vált lehetővé. Mindannyiunk számára érthetőnek tűnik az, hogy egy ilyen jellegű trauma milyen sokáig kísérti az utódok életét. Azonban a látszólag jelentéktelen családi események is elindíthatják a következő generációkban megjelenő problémák sorát.

Az Egészségforrás Alapítványnál vezetett családfelállítási munkában is ugyanezt tapasztaltam: lehet dolgozni az egyén életében történt traumákkal, de szinte kivétel nélkül létezik egy másik szint is, amikor a probléma gyökerei visszavezetnek a múltba, vagy akár a régmúltba. És itt – legyen az egyén saját életében, vagy akár az előző generációknál megtörtént fájdalmas esemény -, amikor helyreáll a rend, és tiszteletet adunk a saját létezésünkben szerepet játszóknak, a fájdalmak oldódni kezdenek, és ami eddig erőt vett el, az ezentúl az erő és az öröm forrásává válhat.

Szeretettel várunk:
Farkas Júlia